Young Iranian femal voices – Songs in the Mist

Ti unge iranske talentfulle kvinner utgir et album de har kalt “Songs in the mist”. Det inneholder tradisjonell persisk klassisk poesi og folkesanger fra Irans minoriteter, og kvinnene har reist helt til Oslo for å spille det inn.

I hjemlandet er det forbudt for kvinner å synge solo. Det betyr at de ikke har tilgang til noen scene, og talentene deres forblir usynlige. For at de skal komme ut av tåken av forbud, fordommer og begrensninger av kvinner som ligger tungt over landet deres og bli sett og hørt av et publikum, utgir Kirkelig Kulturverksted musikken deres, slik selskapet har gjort med andre iranske kvinnelige artister tidligere.

De ti kvinnene heter Ooldouz Pouri, Sara Parvaresh, Nelia Safai, Maryam Lamei, Sahar Mansourzadeh, Parand, Mahsa Azizmi, Yasaman, Afarin Nazari, Golnush Salehi og Firoozeh Rais Dana.

I tillegg til persiske instrumenter som kamancheh, khanoon, tar og baghlama som kvinnene spiller selv, blir de akkompagnert av to norske musikere: Rune Arnesen på trommer og perkusjon og Gjermund Silset på kontrabass.

Prosjektet er en del av et langsiktig samarbeid Kirkelig Kulturverksted har med Utenriksdepartementet. Hensikten er å styrke menneskerettigheter i land hvor dette er en utfordring, og i dette tilfellet gi kvinner en stemme og en synlighet på musikkens scene både internasjonalt og via digitale distribusjonskanaler tilbake til hjemlandet.

Platen er produsert av Erik Hillestad.